Monday, March 12, 2018

Λεπτές πίτες/επίπεδα ψωμιά με άγριο σκόρδο

Το πρώτο πράγμα που έκανα τις προάλλες με το που γύρισα σπίτι περιχαρής που είχα βρει άγριο σκόρδο στην αγορά, ήταν να το φάω έτσι, ωμό. Η χορταρένια, φρέσκια γεύση του που μου ψιθύριζε στ’ αυτί ότι η άνοιξη δεν αργεί πλέον να έρθει, ήταν σκέτη απόλαυση.




Όσο κι αν έψαχνα στο παρελθόν, δεν είχα ποτέ βρει άγριο σκόρδο. Δεν είμαι από τις γυναίκες που θα εκδράμω στα δάση και θα συλλέξω πρασινάδες παντός είδους και δεν είχε τύχει να τα πετύχω σε κάποια αγορά οπότε ή χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν τελικά τα βρήκα. Είμαι λίγο food nerd, τί να κάνω.




Παρεμπιπτόντως, την ίδια μέρα αποφάσισα να αγοράσω ένα μπουκάλι 100% χυμό yuzu (ένα εσπεριδοειδές που φρέσκο μπορεί να βρεθεί μόνο στην Ιαπωνία, βλέπε πανάκριβο αλλά αξίζει τα λεφτά του) και ήμουν εκστασιασμένη, αλλά αυτή είναι άλλη ανάρτηση. Ας επιστρέψω στο άγριο σκόρδο.




Ιδέες και σκέψεις άπειρες, που λέτε, περνούσαν απ’ το μυαλό μου για το τί να το κάνω, και φυσικά άρχισα να περιπλέκω τα πράγματα, ως συνήθως, αλλά μετά σκέφτηκα, κάτσε, ξεκόλλα, είναι σκόρδο, σκόρδο! Ξέρεις τί να κάνεις με το σκόρδο, το σκόρδο είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Κάντο πέστο, πρόσθεσέ το ωμό σε σαλάτες, φτιάξε τζατζίκι (και το έκανα, συνταγή έρχεται εδώ!), φτιάξε βούτυρο σκόρδου και άλειψέ το πάνω σε μια ζουμερή μπριζόλα ή σε φρυγανισμένο ψωμί, σερβίρισέ το με ψητό σολομό (κι αυτό το έκανα), οι επιλογές αμέτρητες.




Το πρώτο πράγμα που τελικά έκανα με το άγριο σκόρδο μου ήταν αυτά τα λεπτά, επίπεδα ψωμιά/πίτες (flatbreads). Κι ήταν απίθανες. Καψαλισμένες και βουτυράτες, απίστευτα ανάλαφρες και βαθιά αρωματικές απ’ το άγριο σκόρδο, και για μένα από τις καλύτερες πίτες/επίπεδα ψωμιά που έχω φάει ποτέ.




Είναι λεπτές και τραγανές αλλά όχι σκληρές, δηλαδή ιδανικές για σουβλάκι αφού διπλώνονται χωρίς να σπάνε, βουτυρένιες αλλά επουδενί βαριές, με πλούσια γεύση απ’ το ελαιόλαδο και γεμάτες με την ιδιαίτερη γεύση του άγριου σκόρδου η οποία είναι κάτι μεταξύ του κοινού ξερού σκόρδου και του φρέσκου κρεμμυδιού. Το καταπράσινο φύλλο του έχει πιο απαλή γεύση ενώ το κοτσανάκι του έχει την σπιρτάδα και την αψάδα του φρέσκου κρεμμυδιού και του σκόρδου.



Είναι πολύ ωραίες ως συνοδευτικό σε μαγειρευτά για να μαζέψεις όλη τη σάλτσα απ’ το πιάτο σου και φυσικά ιδανικές για τύλιγμα. Συνοδεύουν άψογα ψητά κρεάτα, κοτόπουλο ή ψάρι, ειδικά αν είναι ψημένα στα κάρβουνα ή στο γκριλ, είναι ωραιότατες σερβιρισμένες με πλούσιες σαλάτες και ψητά ή βραστά λαχανικά, και τέλειες για βούτηγμα σε labneh και διάφορα ντιπ.




Οφείλω να πω ότι είναι άκρως εθιστικές, δεν μπορείς με τίποτα να σταματήσεις να τις τρως, οπότε μη μου πείτε πως δεν σας προειδοποίησα, ε;







Λεπτές πίτες/επίπεδα ψωμιά (flatbreads) με άγριο σκόρδο

Χρησιμοποίησα μονάχα τα φύλλα του άγριου σκόρδου, όχι τα κοτσανάκια του γιατί θα έσχιζαν την ντελικάτη ζύμη η οποία ανοίγεται πολύ λεπτή, οπότε μην μπείτε στον πειρασμό να τα προσθέσετε.

Τα φύλλα που χρησιμοποίησα είχαν μήκος περίπου 14 εκ. κι αυτό το σημειώνω γιατί τα μήκη τους ποικίλουν.




Μερίδες: 10 πίτες/ψωμιά

Υλικά
85 γρ. ανάλατο βούτυρο
375 γρ. αλεύρι 00
Αλάτι
175 ml νερό
16-18 φύλλα άγριου σκόρδου, ψιλοκομμένα

30 γρ. λιωμένο ανάλατο βούτυρο (που έχει κρυώσει), για το άλειμμα της ζύμης

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των πιτών και της λαδόκολλας

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης, πλαστική μεμβράνη, πλάστης (χρησιμοποιώ βέργα για φύλλο), μαλακό πινέλο ζαχαροπλαστικής, λαδόκολλα, τηγάνι με βαρύ πάτο


Προετοιμασία
Λιώστε τα 85 γρ. βούτυρο κι αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι κι ανακατέψτε με ένα σύρμα. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, βάλτε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και αναμείξτε για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε το νερό σταδιακά και ζυμώστε για 5 λεπτά μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία, μαλακιά κι αφράτη. Σχηματίστε μια μπάλα και επιστρέψτε την μέσα στο μπωλ. Καλύψτε καλά το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστεί η ζύμη για 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.


Αφαιρέστε την ζύμη απ’ το μπωλ και χωρίστε την σε 10 ίσα κομμάτια. Εγώ τα ζυγίζω γιατί είμαι ψυχαναγκαστική σε τέτοια πράγματα, το παραδέχομαι. Σχηματίστε μπαλάκια και τοποθετήστε τα σε μια λαμαρίνα. Θα πρέπει να είναι μαλακά κι εύπλαστα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθούν κι αφήστε τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Πριν ξεκινήσετε να τα ανοίγετε, έχετε έτοιμη μια λαμαρίνα/ταψί και λαδόκολλα γιατί θα πρέπει να φυλάξετε κάθε πίτα που ανοίγετε ανάμεσα σε κομμάτια λαδόκολλας που έχετε λαδώσει καλά με ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν οι πίτες πάνω στην λαδόκολλα.

Έχετε επίσης έτοιμο το λιωμένο βούτυρο (30 γρ.) το οποίο έχει κρυώσει, όπως και το ψιλοκομμένο άγριο σκόρδο.

Δουλεύοντας σε μια καθαρή επιφάνεια (μην την αλευρώσετε), πάρτε ένα μπαλάκι ζύμης και χρησιμοποιώντας τον πλάστη/βέργα, ανοίξτε το σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 22-23 εκ.. Αν τυχόν ανοιχτεί η ζύμη σε οβάλ σχήμα δεν πειράζει.
Αλείψτε απαλά με το λιωμένο και κρύο βούτυρο (έχετε υπόψη σας ότι η ποσότητα αυτή του βουτύρου πρέπει να φτάσει και για τις 10 πίτες, οπότε υπολογίστε με το μάτι πόσο χρειάζεται για την κάθε μια). Προσθέστε μερικά κομμάτια σκόρδου κι έπειτα πασπαλίστε με λίγο αλάτι.


Ρολάρετε σφιχτά την ανοιγμένη ζύμη ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ και λεπτό ρολό κι έπειτα στρέψτε το ρολό έτσι ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή σπείρα (σαλιγκάρι). Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίξτε αυτή τη σπείρα σε στρογγυλό σχήμα με διάμετρο 23-25 εκ. Αν ανοιχτεί σε οβάλ σχήμα δεν πειράζει αρκεί να μην ανοίξετε περισσότερο τη ζύμη και γίνει πιο λεπτή η πίτα διότι όταν ψηθεί θα γίνει κράκερ αντί για πίτα!


Τοποθετήστε την πίτα ανάμεσα σε λαδωμένα κομμάτια λαδόκολλα και καλύψτε την καλά για να μην ξεραθεί όσο ανοίγετε τις υπόλοιπες.
Συνεχίστε με τις υπόλοιπες, τοποθετώντας την μια πάνω στην άλλη ανάμεσα σε λαδωμένα κομμάτια λαδόκολλας.


Ζεστάνετε το τηγάνι σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εγώ χρησιμοποιώ μαντεμένιο τηγάνι το οποίο είναι και το ιδανικό για τέτοιου είδους πίτες. Μόλις ζεσταθεί καλά το τηγάνι, κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και ψήστε μια-μια τις πίτες, ρυθμίζοντας την φωτιά για να μην σας καούν. Με το που βγάλετε την πίτα απ’ το τηγάνι, αλείψτε την κι απ’ τις δυο πλευρές με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.


Τρώγονται κατά προτίμηση ζεστές απ’ το τηγάνι αλλά παραμένουν νόστιμες κι αφού κρυώσουν.




3 comments:

  1. Εξαιρετική ιδέα, καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Ξανθή μου! Ευχαριστώ!!

      Delete
  2. Φανταστικό Μάγδα.
    Φαντάζομαι τα φύλλα σκόρδου δίνουν ωραία γεύση. Είμαι σίγουρη πως είναι εθιστικά.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete