Wednesday, May 16, 2012

Ζεστή σάλτσα σοκολάτας

Την Παρασκευή το βράδυ έφτιαξα παγωτό. Λέω βέβαια Παρασκευή βράδυ αλλά ξεκίνησα να το φτιάχνω γύρω στις εντεκάμιση οπότε όταν τελείωσα ήταν πλέον Σάββατο. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που φτιάχνουν παγωτό μέσα στη μαύρη νύχτα αλλά εμένα όταν μου έρχεται λιγούρα, δεν κρατιέμαι.






Κοιτάξτε τί έγινε, την Πέμπτη μοιράστηκα μαζί σας αυτό το παγωτό φράουλα κι όταν έκανα την ανάρτηση, ο Σ κι εγώ το είχαμε ήδη εξαφανίσει. Η κατάψυξη ήταν άδεια. Όταν λοιπόν την Παρασκευή το βράδυ, έπειτα από ένα ελαφρύ δείπνο, μας έπιασε μια υπογλυκαιμία, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το εν λόγω παγωτό. Να φανταστείτε στρογγυλοκαθίσαμε στον καναπέ, ανοίξαμε το laptop του Σ και χαζεύαμε τις φωτογραφίες, κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν συνηθίζω να κάνω. Είχαμε χαζέψει. Νομίζω πως η λιγούρα μάς είχε φτάσει σ' επικίνδυνα επίπεδα.






Έπρεπε να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου. Φράουλες είχα, άχνη ζάχαρη είχα, γάλα είχα, το βλέμμα που γυάλιζε το είχα, άλλωστε χωρίς αυτό ποιός σηκώνεται να κάνει παγωτό τέτοια ώρα, κι έτσι ξεκίνησα. Είχα ακόμη και το κουράγιο να κάτσω να κόψω και κομματάκια φρέσκιας φράουλας για να βάλω μέσα στο παγωτό. Σας το είχα πει ότι είναι φοβερή προσθήκη. Αν το κάνετε κι εσείς όμως, φροντίστε να κόψετε πολύ μικρά τα κομμάτια, όχι σαν και μένα που τα έκοψα κουμούτσες—βέβαια εδώ που τα λέμε τί περιμένεις, είχε πάει πια δώδεκα—, γιατί όταν παγώσουν δεν θα δαγκώνονται με τίποτα.






Γύρω στις δωδεκάμιση, το παγωτό ήταν έτοιμο. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε χρόνος για να παγώσει κι έτσι είχε αυτή την απαλή υφή του παγωτού που μόλις βγαίνει από την παγωτομηχανή, αυτή την αφράτη σαν μους υφή που σε κάνει να θες να το φας όλο. Αφού λοιπόν η λιγούρα μας είχε ικανοποιηθεί πλήρως, χαλαρώσαμε και είδαμε άλλο ένα επεισόδιο του In Treatment.






Την επόμενη μέρα, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος αυτού του έπους. Διότι δεν είμαι τόσο παλαβή ώστε να φτιάχνω σοκολατένιες σάλτσες μέσα στ' άγρια μεσάνυχτα. Όχι, την σάλτσα την έφτιαξα την επομένη.
Σας είχα υποσχεθεί ότι θα μοιραστώ μαζί σας ένα ονειρεμένο σοκολατένιο συνοδευτικό για το παγωτό φράουλα και πάντα κρατάω τις υποσχέσεις μου.






Πρόκειται για μια πλούσια, βελούδινη, ζεστή σάλτσα σοκολάτας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο στο αγαπημένο σας παγωτό αλλά και πάνω σε βάφλες, κρέπες, αλλά και προφιτερόλ ή μαρέγκες. Έχει έντονη γεύση σοκολάτας που οφείλεται στη χρήση σοκολάτας με υψηλό ποσοστό σε κακάο (πάντα χρησιμοποιώ την πικρή, 70% κακάο, είναι η καλύτερη) και είναι απίστευτα απαλή και κρεμώδης. Όλα όσα ακριβώς οφείλει να είναι η ιδανική ζεστή σάλτσα σοκολάτας.











Ζεστή Σάλτσα Σοκολάτας
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από το Sauces: Savoury and Sweet

Αυτή η συνταγή είναι πολύ απλή αλλά γίνεται μπόλικη ποσότητα. Είναι καλύτερο να την σερβίρετε τη στιγμή που θα την φτιάξετε, όμως ανακάλυψα πως αν την κρατήσετε στο ψυγείο, γίνεται μια πρώτης τάξεως σοκολατένια κρέμα, με υφή σαν σφιχτή μους, που μπορεί άνετα να ικανοποιήσει μια νυχτερινή λιγούρα για κάτι σοκολατένιο.

Μπορείτε φυσικά να την ξαναζεστάνετε ώστε να υγροποιηθεί και να μπορείτε να την περιχύσετε πάνω απ' το παγωτό σας, πρέπει όμως να είσαστε λίγο προσεκτικοί για να μην την κάψετε. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να την ζεστάνετε είναι σε μπεν-μαρί. Ο λιγότερο ασφαλής αλλά πιο εύκολος τρόπος είναι στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή όμως, καίγεται εύκολα και γρήγορα. Ρυθμίστε το φούρνο στα χαμηλότερα watt και δώστε μονάχα μερικά δευτερόλεπτα για να υγροποιηθεί και πάλι η σάλτσα. Ελέγξτε την και αν δεν έχει λιώσει, δώστε της μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.

Να και μερικά παγωτά πάνω απ' τα οποία αυτή η ζεστή σάλτσα σοκολάτας θα είναι καταπληκτική: φράουλα, σκούρα σοκολάτα, λευκή σοκολάτα.






Μερίδες: 6-8 / Γίνονται 420 γρ. σάλτσας σοκολάτας

Υλικά
200 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας, κατά προτίμηση 70% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
40 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
180 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
30 γρ. ψιλή ζάχαρη
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
30 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία
Βάλτε τη σοκολάτα σ' ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα.


Εντωμεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάλτε τη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χτυπήστε μ' ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση.


Αδειάστε το μείγμα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε καλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Επιστρέψτε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα κι αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 10 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Κλείστε τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, ένα κύβο τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα έως ότου ενσωματωθεί όλο το βούτυρο μέσα στη σάλτσα κι έχετε ένα ομοιογενές, λείο και γυαλιστερό μείγμα.


Περάστε τη σάλτσα σοκολάτας από το ψιλό κόσκινο και σερβίρετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να την κρατήσετε μέσα στο μπεν-μαρί μέχρι την ώρα που θα την σερβίρετε. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί και να την ανακατεύετε τακτικά και το νερό στην κατσαρόλα να μην βράζει, διότι η σάλτσα θα σας αρπάξει. Μην την αφήσετε στο μπεν-μαρί χωρίς να την κοιτάτε.


Μόλις κρυώσει εντελώς, μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο για 5 μέρες, κλεισμένη αεροστεγώς. Βγάλτε από το ψυγείο την ποσότητα σάλτσας που θέλετε και ζεστάνετέ την σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.





17 comments:

  1. Μμμμμ! Αξιο-λιγουρευτικό! Μια κανάτα σάλτσας σοκολάτας μπορώ να έχω...?

    ReplyDelete
  2. Malista.....irthe ki edese....avrio tha ftiakso to pagoto sou me freskies fraoules apo laiki ...tora eimai anagasmeni na ftiakso kai ti saltsa...xaxa!!!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα!!!Κοιτώ και ξανακοιτώ τις φωτογραφίες!!!
    Μαγευτικές!!!!!!!!
    Όσο για τις προτάσεις τι να πω θα φτιάξω κι εγώ παγωτό που δεν το τρώω, για τους άλλους!!

    ReplyDelete
  4. αχ τι μας κάνεις πρωί πρωί..... Η σάλτσα αν κατάλαβα καλά δεν παγώνει όταν την ρίχνεις στο παγωτό? Διατηρείται μαλακή?

    ReplyDelete
  5. γιάμι!!! μπορώ να έχω λίγο???

    ReplyDelete
  6. Μας ξεσήκωσες με το παγωτάκι σου, μας διπλοξεσηκώνεις με την σοκολατένια σάλτσα σου!!
    Λαχταριστή και μπορεί να στολίσει και να νοστιμίσει ένα σωρό παγωτάκια και όχι μόνο!
    Φιλιά, καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
  7. Πωπω... άλλο πράγμα αυτή η σοκολάτα!!!
    ΑΧ! Τέλεια!!!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  8. Καταστροφή... είσαι καταστροφή Μάγδα μου!!
    Τι είναι αυτά που μας κάνεις σήμερα;
    Να το παγωτό φράουλα, να και η απίθανη σοκολατένια σάλτσα, λύγισα η γυναίκα!
    Πολλά φραουλοσοκολατένια φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Πω πω πω πω !!!!!

    Θέλωωωωωωωωωωωωωωω και παγωτό και σάλτσα .

    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. Γιατί το κάνεις αυτό;;;
    Κάνουμε και διαίτα, πωπω!
    Αλλά που θα πάει...θα το φτιάξω...
    Απορία όμως: έαν το κάνω με γάλα 1,5% και υποκατάστατο ζάχαρης λες να πετύχει;
    Δεν θα σχολιάσω την σάλτσα γιατί προσπαθώ να βγάλω από το μυαλό μου την γενικότερη ύπαρξη της σοκολάτας...
    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Μας αποτελειώνεις λίγο-λίγο..
    Μετά το παγωτό τώρα η σάλτσα. Ηρθε κι έδεσε!!

    Καταπληκτική παρουσίαση όπως πάντα. Μπαίνει κι αυτή στα προσεχώς :)
    Ωραία ιδέα με τα κομμάτια φράουλας στο παγωτό.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Jenny — ευχαρίστως :)

    peps — χεχε δεν θα το μετανιώσεις όμως!

    Ξανθή — θα τους αρέσει πολύ αν το φτιάξεις και ποιός ξέρει, ίσως σου αρέσει και σένα!! Σ' ευχαριστώ!

    thegreenmixer — ακριβώς! Πολύ σωστά κατάλαβες.

    Arti — φυσικά!! :)

    ΕΛΕΝΑ — η σάλτσα αυτή είναι παντώς καιρού. Όχι μόνο για παγωτά αλλά για οποιδήποτε γλυκό ζητάει μια σοκολατένια πινελιά, όπως πχ ένα απλό κέικ.

    eleni — σ' ευχαριστώ!!

    Ερμιόνη — sorry δεν θα το ξανακάνω :)

    Conna — κοιπάστε!

    Αγγελική — το έχω φιάξει πολλές φορές με γάλα 1,5% και έχει γίνει πολύ καλό αλλά όπως είναι αναμενόμενο, λιγότερο πλούσιο σε γεύση και με υφή λιγότερο κρεμώδη. Μια φορά το είχα φτιάξει και με φρουκτόζη αντί για ζάχαρη και βγήκε επίσης καλό. Με άλλο αντικατάστατο ζάχαρης δεν ξέρω, δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Αν το προσπαθήσεις, πέρνα αν θες να μου πεις πώς σου βγήκε!

    Marion — χαχα ήρθε κι έδεσε όντως!

    ReplyDelete
  13. Εσύ είσαι πειρασμός όλων των ωρών και όχι μόνο της νύχτας! χαχα! Κι εγώ έχω την κακή συνήθεια να φτιάχνω αργά το βράδυ αν μου ΄ρθει!

    ReplyDelete
  14. Τι να πω είσαι απίστευτη! Μπράβο σου!

    ReplyDelete
  15. kiki — χαίρομαι που ακούω πως δεν είναι η μόνη που κάνει τέτοια! :)

    Taste Advisor — ευχαριστώ!!

    ReplyDelete
  16. δεν εισαι η μονη ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΕΣ!!! Ki εγω το κανω αργα το βραδυ!!! πιο μετα που θα κανω κρεπες θα κανω κ τη σαλτσα! και ναι ειναι 9 το βραδυ τωρα ! Στελλα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Στέλλα. Χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη :)
      Ελπίζω να σου άρεσε η σάλτσα!

      Delete