Saturday, April 30, 2016

Εύκολη τάρτα σφολιάτας με κρέμα μασκαρπόνε και φράουλες

Τις τελευταίες μέρες φτιάχνω κέικ, κουλουράκια, τσουρέκια, brownies και πάσης φύσεως γλυκίσματα και το καταευχαριστιέμαι. Τα περισσότερα πάνε σε συναδέλφους, φίλους και γνωστούς αλλά μη νομίζετε πως δεν τα απολαμβάνω κι εγώ.




Αυτό είναι που μ’ αρέσει στις γιορτές, ότι μπορώ να φτιάξω όσα γλυκά θέλω δίχως να χρειάζομαι δικαιολογία. Όπως αυτή την τάρτα που πιστεύω ότι είναι ιδανική για την Κυριακή του Πάσχα —έπειτα από το μεγάλο φαγοπότι, όταν όλοι έχουν όρεξη για κάτι γλυκό αλλά όχι βαρύ— η οποία μάλιστα εκτός από ελαφριά, είναι και πανεύκολη. Ξέρω πως όλοι εσείς που την ημέρα του Πάσχα θα κάνετε χρέη μάγειρα για την οικογένειά σας και τους φίλους τους, θα το εκτιμήσετε ιδιαιτέρως αυτό το γλυκό.


Πρόκειται λοιπόν για μια τάρτα που έχει σαν βάση μια βουτυράτη, τραγανή κι εύθρυπτη σφολιάτα η οποία καλύπτεται από ένα στρώμα ανάλαφρης και κρεμώδους μασκαρπόνε αρωματισμένης με βανίλια και που την κορυφή της κοσμούν μερικές ζουμερές και μυρωδάτες, κατακόκκινες φράουλες που την μεταμορφώνουν σε πραγματικό πίνακα ζωγραφικής.




Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε αν την φτιάξετε και εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.


Υ.Γ. 1 Εδώ και κάποιους μήνες έχω λογαριασμό στο Snapchat. Μπορεί να μην είμαι πολύ τακτική εκεί αλλά πού και πού ανεβάζω stories (βιντεάκια ή/και φωτογραφίες) από την κουζίνα μου, την Χάγη, συνταγές βήμα-βήμα κ.α. οπότε αν έχετε κι εσείς λογαριασμό μπορείτε να με βρείτε με το username: mylilexpatkitch

Υ.Γ.2 Εδώ κι άλλες συνταγές για το Πάσχα.









Εύκολη τάρτα σφολιάτας με κρέμα μασκαρπόνε και φράουλες

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμη σφολιάτα αλλά αν χρησιμοποιήσετε σπιτική (όπως έκανα σε αυτή την τάρτα), το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς ανώτερο. Αν συγκρίνετε τις φωτογραφίες της σφολιάτας στις δυο αναρτήσεις θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Το πασπάλισμα με άχνη ζάχαρη της ταιριάζει πολύ. Μπορείτε επίσης να την περιχύσετε με λιωμένη σοκολάτα (όπως σε αυτή την τάρτα), κατά προτίμηση σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 55%. Μερικά ψιλοκομμένα φυστίκια ή αμύγδαλα θα ήταν επίσης μια ωραία πινελιά.

Όπως και με όλα τα γλυκά/επιδόρπια που περιέχουν φρέσκα φρούτα, έτσι και σε αυτή την τάρτα η ποιότητα της φράουλας παίζει μεγάλο ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα. Προτιμήστε λοιπόν φράουλες ζουμερές και εύγεστες.


Μερίδες: 1 τάρτα / 6 κομμάτια

Υλικά
1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας (ή 350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας), κομμένο σε παραλληλόγραμο 20x30 εκ. (ξεπαγωμένο αν είναι από κατάψυξη)
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο με ένα πιρούνι

για την κρέμα μασκαρπόνε
250 γρ. μασκαρπόνε
55 γρ. ζάχαρη άχνη
100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)
1 κουταλάκι vanilla bean paste ή 1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο

350 γρ. φρέσκιες φράουλες (γύρω στις 12)
Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα της τάρτας

Ειδικά εργαλεία: πλάστης (για το άνοιγμα σπιτικής σφολιάτας), λαδόκολλα, λαμαρίνα/ταψί, κόσκινο, πινέλο ζαχαροπλαστικής, μίξερ με βάση ή μίξερ χειρός, μικρή σπαστή σπάτουλα (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετήστε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα ταψί ή λαμαρίνα στο οποίο προηγουμένως έχετε απλώσει ένα φύλλο λαδόκολλας. (Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα 20 x 30 εκ. περίπου, με πάχος 3mm).
Μ’ ένα μαχαίρι, χαράξτε τη ζύμη ελαφρά γύρω-γύρω, δημιουργώντας ένα κάδρο πάχους 2 εκ. κι έπειτα, μ’ ένα πιρούνι, κάντε στη ζύμη πολλές τρύπες, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην φουσκώσει πολύ.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε τη ζύμη με το χτυπημένο αβγό και τοποθετήστε τη στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε τη σφολιάτα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να φουσκώσει.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο, μεταφέρετε προσεκτικά τη σφολιάτα (μαζί με τη λαδόκολλα) πάνω σε μια σχάρα κι αφήστε την να κρυώσει εντελώς.

για την κρέμα μασκαρπόνε
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), κοσκινίστε την άχνη ζάχαρη και προσθέστε το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Χτυπήστε με το εξάρτημα “σύρμα” (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα πολύ σφιχτό και λείο μείγμα. Προσέξτε μην το παραχτυπήσετε γιατί μπορεί να κόψει.

Σημείωση: Μπορείτε να βάλετε την κρέμα μασκαρπόνε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν την χρησιμοποιήσετε στην τάρτα αλλά θα σφίξει αρκετά. Εγώ την έβαλα στο ψυγείο πριν την απλώσω πάνω στη σφολιάτα γι’ αυτό και φαίνεται αρκετά σφιχτή. Αν την προτιμάτε αφράτη, τότε απλώστε την πάνω στη σφολιάτα αμέσως αφού την χτυπήσετε και αμέσως πριν την σερβίρετε.

Ξεπλύντε τις φράουλες κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τες σε απορροφητικό χαρτί ή σε μια πετσέτα κουζίνας. Κόψτε τες στη μέση κατά μήκος χωρίς να αφαιρέσετε τα κοτσανάκια τους.

Μόλις η σφολιάτα κρυώσει, απλώστε από πάνω την κρέμα μασκαρπόνε χρησιμοποιώντας μια μικρή σπαστή σπάουλα (ή μια κανονική σπάτουλα), προσέχοντας να μην την απλώσετε στο κάδρο που έχετε χαράξει. Τακτοποιήστε στην κορυφή τις φράουλες σε μια στρώση και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Σερβίρετε την τάρτα σας αμέσως, κομμένη σε κομμάτια.




9 comments:

  1. Μμμμμ ωραιες ξαπλωμενες φραουλιτσες!

    Καλό Πάσχα :)
    Καλή Ανάσταση στα ξένα!

    ReplyDelete
  2. Χρονια Πολλα !!! Χριστος Ανεστη .. τελεια η ταρτα !!!
    Πολλα φιλια RitaD

    ReplyDelete
  3. Σας ευχαριστώ και τις δυο! Χρόνια Πολλά και ό,τι επιθυμείτε!!

    ReplyDelete
  4. Χρόνια πολλά! Ωραία η τάρτα και φαίνεται ελαφριά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά! Είναι πολύ ελαφριά πράγματι.

      Delete
  5. ωωω τελεια απλη κ σιγουρα νοστιμη!! πανευκολη !

    ReplyDelete
  6. Χριστός Ανέστη Μάγδα μου!
    Ελπίζω να περάσατε πολύ πολύ όμορφα και να ξεκουραστήκατε!
    Υπέροχη η τάρτα!
    Εύκολη, δροσερή και αέρινη!
    Πειράζει που τη βρίσκω ιδανική και για πρωινό;
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  7. Χρόνια πολλά Ερμιόνη! Σ' ευχαριστώ πολύ! Και για πρωινό μια χαρά είναι ;)

    ReplyDelete