Thursday, December 5, 2013

Οι Λωτοφάγοι

Όχι, ο τίτλος της ανάρτησης δεν αναφέρεται στους περιβόητους Λωτοφάγους της Ομηρικής Οδύσσειας αλλά σε μένα και τον Σ.






Από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι λωτοί έκαναν την εμφάνισή τους στις υπαίθριες αγορές και στα σούπερ μάρκετ, παραγεμισμένες σακούλες με τα πορτοκαλοκίτρινα στρουμπουλά φρούτα μπαίνουν στην κουζίνα μου μια φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον.






Μας αρέσουν πολύ τα φρούτα, τόσο σκέτα όσο και μέσα σε σαλάτες, σε γλυκά αλλά και σε αλμυρά πιάτα κάθε είδους, οπότε όλο το φθινόπωρο ήταν για μας γεμάτο γεύματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κοσμούνταν από αυτά.






Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, έτσι και τους λωτούς τους πρωτογεύτηκα στην Ολλανδία—ή τουλάχιστον έτσι νομίζω, αφού δεν έχω καμία ανάμνησή τους όσο ήμουν στην Ελλάδα—κι ήταν από εκείνα τα φρούτα που μεμιάς με έκαναν να εθιστώ στη γεύση τους.






Οι λωτοί είναι ένα απρόσμενα εύγεστο, εύχυμο και γλυκό φρούτο με μεστή γεύση. Με ή χωρίς τη γυαλιστερή του φλούδα, τρώγεται όταν είναι αρκετά ώριμο ώστε η λεία και μαλακιά του σάρκα να στάζει γλύκα. Σκέτο για πρωινό, σε σαλάτες, ακόμα και ψητό, είναι υπέροχο.






Μ’ αρέσει να τρώω τους λωτούς όταν είναι πάρα πολύ ώριμοι και μαλακοί, κόβοντάς τους στη μέση, αφαιρώντας τη σάρκα τους μ’ ένα κουτάλι ή ξεφλουδίζοντάς τους και τρώγοντάς τους σαν μήλο. Σε σαλάτες μου αρέσει να τους κόβω σε λεπτές φέτες με την φλούδα, και όταν τους προσθέτω σε γλυκά, τότε ο πολτός τους είναι αυτό που χρειάζομαι.






Σ’ αυτήν εδώ τη σαλάτα ο λωτός είναι ιδιαίτερα νόστιμος καθώς η γλυκιά γεύση και λεία του υφή εναρμονίζεται μοναδικά με τα λοιπά υλικά· το φινόκιο με την απαλή γεύση γλυκάνισου και την τραγανή υφή, τη φρέσκια πιπεράτη ρόκα, το αλμυρό προσούτο και την ελαφρώς όξινη γεύση του λευκού μπαλσάμικου στη βινεγκρέτ.






Τρώγοντας τον λωτό δεν θα ξεχάσετε, αλλά θα θυμηθείτε ότι αξίζει να δοκιμάζει κανείς καινούριες γεύσεις. Οι μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις, όπως και οτιδήποτε άλλο αξίζει στη ζωή, δεν έρχονται αν δεν τις αναζητήσεις.











Σαλάτα με Λωτό, Προσούτο και Φινόκιο με Βινεγκρέτ Λευκού Μπαλσάμικου

Για τις λεπτές φέτες λωτού και φινόκιο χρησιμοποίησα μαντολίνο κουζίνας αλλά κι ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι θα κάνει άψογη δουλειά.

Αν δεν έχετε λευκό μπαλσάμικο ξίδι τότε αντικαταστήστε με σκούρο μπαλσάμικο. Η γεύση είναι σχεδόν ίδια ενώ η διαφορά έγκειται στο χρώμα και στην πυκνότητα. Χρησιμοποίησα λευκό περισσότερο για αισθητικούς λόγους καθώς ήθελα τα χρώματα της σαλάτας να ξεχωρίζουν και να μην καλύπτονται από το σκουρόχρωμο και παχύρρευστο ξίδι.






Μερίδες: 4 σαλάτας

Υλικά

για τη βινεγκρέτ
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1½ κουταλιά σούπας λευκό μπαλσάμικο ξίδι
Μια πρέζα ψιλή ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

για τη σαλάτα
1 μεγάλο και ώριμο (αλλά σφιχτό) λωτό
1 μικρό φινόκιο με τα φυλλαράκια του
70-75 γρ. φύλλα ρόκας
6 φέτες προσούτο, σχισμένες στα δυο

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία

φτιάξτε τη βινεγκρέτ
Σ' ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το ελαιόλαδο, το ξίδι και μια πρέζα ζάχαρη. Αναμείξτε καλά μ' ένα πιρούνι ή ένα μικρό σύρμα και ρίξτε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι. Δοκιμάστε τη βινεγκρέτ και αλατοπιπερώστε ξανά αν χρειάζεται.

φτιάξτε τη σαλάτα
Πλύντε τον λωτό και κόψτε τον σε πολύ λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κουζίνας ή ένα μαχαίρι.
Πλύντε το φινόκιο, αφαιρέστε τα φυλλαράκια του και κρατήστε τα. Κόψτε το φινόκιο σε λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κουζίνας ή ένα μαχαίρι.
Πλύντε τα φύλλα ρόκας και στεγνώστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ανακατέψτε τη ρόκα με την μισή ποσότητα βινεγκρέτ σ’ ένα μπωλ και απλώστε την στο πιάτο που θα σερβίρετε την σαλάτα.
Τοποθετήστε από πάνω τις φέτες του λωτού και του φινόκιο, και τις σχισμένες φέτες προσούτο όπως στην φωτογραφία ή όπως αλλιώς προτιμάτε να παρουσιάσετε τη σαλάτα σας.
Περιχύστε με λίγη βινεγκρέτ και γαρνίρετε με τα φυλλαράκια του φινόκιο. Περιχύστε με επιπλέον βινεγκρέτ αν χρειάζεται.
Σερβίρετε αμέσως.





17 comments:

  1. Οι λωτοί αρέσουν πάρα πολύ στον Θ. και αγοράζουμε συνέχεια, δεν τους έχω προσθέσει όμως ποτέ σε φαγητά ή γλυκά, θα δοκιμάσω.
    Καλές γιορτές!!

    ReplyDelete
  2. Ομορφη σαλάτα! Σικ και συμμαζεμένη!
    Εγω τους λωτούς δεν τους πετυχαίνω ποτέ στα "καλά" τους. Η θα μου βγαίνουν άγουροι , και είναι πραγματικά πάρα πολύ στυφοί ή χτυπημένοι και παραγινομένοι! Οι δικοί σου των φωτογραφιών είναι ολοζώντανοι!

    ReplyDelete
  3. Ξανθή — καλησπέρα! Δοκίμασέ το, ταιριάζουν πολύ σε σαλάτες και γλυκά, ειδικά σε κέικ. Καλές γιορτές να έχουμε αν και ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει ότι πλησιάζουν.

    gio kar — σ' ευχαριστώ πολύ! Καμιά φορά είναι πράγματι δύσκολο να βρεις καλούς λωτούς. Όπως με όλα τα φρούτα, είναι και λίγο θέμα τύχης τί θα σου βγει. Πω πω όταν είναι στυφοί είναι χάλια, δεν τρώγονται αλλά μη φοβάσαι και τόσο τους παραγινωμένους. Είναι πολύ νόστιμοι!

    ReplyDelete
  4. Δεν έχω ποτέ μου δοκιμάσει το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά η περιγραφή σου σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, μου δημιούργησαν την επιθυμία!
    Ιδιαίτερος συνδυασμός υλικών!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Τέλειος συνδυασμός χρωμάτων!!!!
    Αν και δεν έχω δοκιμάσει λωτό, έτσι όπως βλέπω τη σαλάτα σου, σίγουρα θα μου αρέσει!!
    Η φωτογράφιση σκίζει!!!

    ReplyDelete
  6. Κάποια φορά που είχα δοκιμάσει λωτό δεν μου άρεσε πολύ αλλά βέβαια δεν είναι και κάτι που βρίσκω και κάθε μέρα:)
    Πολύ όμορφη η σαλάτα σου!

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο φρούτο, με πολλές γευστικές δυνατότητες.
    Τούς προσέφερες την νοστιμότερη εκδοχή.
    Πέτυχες και λωτούς χωρίς σπόρους και έφτιαξες ένα μαγευτικό πιάτο!

    Z.

    ReplyDelete
  8. ειναι τελειο φρουτάκι !!! εγω εκανα κεικ με λωτους (το εχω στο μπλογκ) ειναι θεικο και μόλις έψησα μπισκότα με λωτους νηστίσιμα!! ιδιαίτερο φρούτο !!

    ReplyDelete
  9. Νομίζω ότι με αυτή τη σαλάτα θα ξεχνούσα και το όνομα μου..... :-)
    Ωραία έμπνευση!!!

    ReplyDelete
  10. Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν τους πολύ αγοράζω τους λωτούς...αλλά από την άλλη δεν τους έχω δοκιμάσει ποτέ σε μια τόσο όμορφη σαλάτα με σος, όπως αυτή! Οπωσδήποτε πρέπει να τη δοκιμάσω λοιπόν!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  11. Υπέροχη η σαλάτα σου! Χρώμα, υφές, γεύσεις...σα να τη δοκίμασα!
    Να σας πω κι ένα μυστικό για τους άγουρους λωτούς...βάλτε τους στην κατάψυξη για 1-2 μέρες, ξεπαγώστε τους και φάτε τους με το κουταλάκι, θα είναι υπερώριμοι...κατά έναν περίεργο τρόπο, η κατάψυξη τους μεστώνει ;)
    Φλώρα

    ReplyDelete
  12. Λάτρεψα την σαλάτα σου Μάγδα μου που συνδύασε τόσο άψογα όλα τα υλικά!!
    Πολλά μπράβο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Ειναι διαφορετικοι οι λωτοι που βρισκουμε στο εξωτερικό με αυτους στην Ελλαδα . Οι "εξωτερικου" (Ισπανιας συνήθως) ειναι αυτοι που εχεις χωρις σπορια και τρωγονται και καπως πιο "αγουροι". Οι Ελληνικοι εχουν χαρακτηριστικά μαυρα σπορακια , ειναι πιο μικροι στο μεγεθος και τρωγονται ενα βήμα πριν σαπισουν αλλιως ειναι στιφοι . Για κοψιμο και σαλάτα δεν νομιζω να γινετε .
    Πολυ νοστιμο φρουτο !!!

    ReplyDelete
  14. Ερμιόνη, peps — ευκαιρία να το δοκιμάσετε!

    mia maria — σ' ευχαριστώ.

    Kitchen Stories — οι περισσότεροι λωτοί που βρίσκω δεν έχουν σπόρια. Ευχαριστώ!

    AgapameAnDolmas — μπράβο! Ναι, είναι ωραίο φρούτο.

    Μαγδα — γειά σου συνονόματη. Ευχαριστώ!

    spoonstories — ελπίζω να σου αρέσει.

    Φλώρα — αα πολύ ωραίο tip! Ευχαριστώ.

    ΕΛΕΝΑ — να' σαι καλά!!

    Λαμπρινή — κι εδώ βρίσκω αυτούς με τα σποράκια. Η γεύση τους και η υφή τους όταν είναι ώριμοι δεν είναι και πολύ διαφορετική από τους άσπορους, είναι όμως πιο μικροί όπως λες. Οι λωτοί που βλέπεις στις φωτογραφίες είναι μεγάλοι και όσο πιο ώριμοι τόσο πιο νόστιμοι. Τί να σου πω, δεν έχω δοκιμάσει λωτό στην Ελλάδα. Όποιος μπορεί να βρει γλυκούς και σφιχτούς λωτούς τότε θα μπορεί πιο εύκολα να τους χρησιμοποιήσει στη σαλάτα. Αλλιώς, ας είναι και λίγο άκομψα κομμένοι. Η γεύση έχει μεγαλύτερη σημασία από την εμφάνιση.

    ReplyDelete
  15. Τον δοκίμασα!! Ώριμος και γλυκός!!! Η σαλάτα σου εξαιρετική!!! Μπράβο!!! Μπορείς να δεις τις φωτογραφίες στο fb στη σελίδα του μπλογκ μου .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μόλις τις είδα, φοβερές!! Πολύ χαίρομαι Πέπη μου που σου άρεσε η σαλάτα. :)

      Delete
  16. Έχω 30 στρέμματα λωτούς .Υπάρχει η παλιά στυφή ποικιλία που είναι γνωστή σχεδόν σε όλους .Έχουν βγει καινούργιες ποικιλίες (τζίρου, χανα φουγιου και καραλιοκ ή σοκολάτα) οι οποίες τρώγονται σαν το μήλο από το δεντρό .Είναι όντως νοστιμότατο.

    ReplyDelete